سلامتی و تندرستی (Health) چیست ؟
از نظر سازمان بهداشت جهانی ، تندرستی و سلامتی صرفا“ نداشتن بیماری و ضعف نیست ؛ بلکه منظور از آن ، سلامتی کامل جسمی ، ذهنی ، اجتماعی و روحی است. در حقیقت دو هدف عمده ی تندرستی به تأخیر انداختن مرگ و پیشگیری از بیماری است.
آمادگی جسمانی (Physical fitness) چیست ؟
توانایی انجام فعالیت های روزانه با قدرت ، هوشیاری ، بدون خستگی بی مورد و با انرژی فراوان و لذت بردن از سرگرمی های اوقات فراغت و توانایی روبه رو شدن با موارد اضطراری پیش بینی نشده است . در اصل آمادگی جسمانی مجموعه ای از ویژگی های ذاتی و اکتسابی است که توانایی اجرای فعالیت های بدنی را تعیین می کند.
اهداف و عوامل آمادگی جسمانی
آمادگی جسمانی دو هدف کلی دارد تندرستی و مهارتی؛ با توجه به این اهداف فاکتور ها (عوامل) آمادگی جسمانی به دو طبقه ی : فاکتور های وابسته به تندرستی و فاکتور های وابسته به مهارت حرکتی ، تقسیم بندی می شوند.
در آمادگی جسمانی وابسته به تندرستی ، به توسعه کیفیت های مورد نیاز برای اجرای خوب عملکرد و همچنین حفظ شیوه زندگی سالم ، توجه می شود ؛ بنابراین در مباحث تندرستی ، منظور از آمادگی جسمانی ، این نوع از آمادگی جسمانی است. عوامل این نوع آمادگی عبارتند از : قدرت عضلانی ، استقامت عضلانی ، استقامت قلبی - تنفسی ، انعطاف پذیری و ترکیب بدن.
در آمادگی جسمانی وابسته به مهارت حرکتی ، به توسعه کیفیت های مورد نیاز برای اجرای بهتر ورزش ها و دیگر فعالیت های جسمانی توجه می شود ؛ به همین دلیل بعضی مواقع به این نوع آمادگی جسمانی ، آمادگی حرکتی نیز می گویند. عوامل این نوع آمادگی عبارتند از : سرعت ، توان ، تعادل ، چابکی ، زمان عکس العمل و هماهنگی عصبی - عضلانی(هماهنگی بین حرکات) .
عوامل هر دو نوع آمادگی جسمانی با هم همپوشانی دارند ؛ برای مثال استقامت قلبی - تنفسی ، قدرت عضلانی ، استقامت عضلانی ، انعطاف پذیری و ترکیب بدن ، برای زندگی سالم ضروری هستند امّا در عین حال در عملکرد های ورزشی مختلف نیز مهم هستند. میزان اهمیت هر یک از فاکتور های آمادگی جسمانی در اجرای فعالیت های حرکتی مختلف ، با توجه به نوع فعالیت جسمانی متفاوت است.
برای اندازه گیری و ارزشیابی هر یک از عوامل یا فاکتور های آمادگی جسمانی از آزمون های ویژه ی هر فاکتور استفاده می شود و با مقایسه ی نتایج حاصل از آزمون با نورم های استاندارد وضعیت ورزشکار از لحاظ آمادگی جسمانی مشخص می شود.
با انجام تمرینات ورزشی ( یعنی فعالیت های منظم و هدف دار ) زمینه ی پیشرفت ورزشکاران در فاکتور های مختلف آمادگی جسمانی به ویژه آن دسته از فاکتور ها که ورزشکاران ضعف بیشتر یا نیاز بیشتری دارند ، فراهم می شود.
با تکرار آزمون های قبلی می توان از پیشرفت ورزشکار و مؤثر بودن تمرینات مطمئن شد. حاصل این پیشرفت ارتقا و حفظ سلامتی و افزایش آمادگی ورزشکاران حرفه ای برای اجراهای ورزشی سطح بالا خواهد بود.